Featured Listings:

Pasaran hartanah dijangka naik
09/01/2016 03:44 PM

KUALA LUMPUR 29 Mac – Pasaran hartanah Malaysia dijangka menyaksikan peningkatan jualan dalam tempoh satu hingga dua tahun akan datang selepas didorong oleh pemulihan ekonomi dan permintaan hartanah yang lebih tinggi, kata Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif iProperty Group, Georg Chmiel 

 

Katanya, walaupun sekarang ini pasaran berpihak kepada pembeli, mereka masih menangguhkan pengambilalihan baharu berikutan ketidakupayaan untuk mendapatkan pinjaman yang mencukupi, kelemahan ringgit serta cukai barang dan perkhidmatan (GST).

“Kelembapan juga dijangka berterusan dan kadar penolakan pinjaman yang lebih tinggi mencerminkan tahun yang mencabar bagi sektor hartanah,” katanya kepada pemberita ketika mendedahkan hasil kajian sentimen pasaran untuk separuh pertama 2016.

Chmiel berkata, walaupun rakyat Malaysia bimbang dengan kenaikan harga rumah dan kemampuan mereka, sektor hartanah masih dilihat sebagai opsyen pelaburan yang terbaik.

Kaji selidik itu juga mendedahkan bahawa pembelian hartanah bukan sahaja menjadi pilihan pelaburan untuk responden, disebabkan oleh kenaikan dalam pertumbuhan modal tetapi ia merupakan yang paling stabil berbanding dengan aset lain. – BERNAMA

“Berdasarkan kajian yang dibuat oleh iProperty Group, 79 peratus daripada rakyat Malaysia masih berminat untuk membeli hartanah dalam tempoh enam bulan akan datang,” katanya.

Chmiel berkata, walaupun kerajaan berusaha untuk menyediakan rumah mampu milik, 66 peratus daripada responden, terutama di kawasan Kuala Lumpur merasakan bahawa bekalan rumah mampu milik masih tidak mencukupi.

Katanya, kelemahan ringgit juga telah menarik lebih ramai rakyat Singapura untuk melabur di Malaysia terutama di Iskandar Malaysia.

Kajian tersebut melibatkan hampir 13,000 responden dari Malaysia, Indonesia, Singapura dan Hong Kong dengan 40 peratus daripada mereka datang dari Malaysia.

Sebanyak 71 peratus daripada responden Malaysia berusia di antara 20 dan 40 tahun serta 58 peratus telah berkahwin. – BERNAMA

Perunding/Ejen Hartanah : Siapakah dan apakah tanggungjawab mereka?
09/01/2016 03:43 PM

Perunding hartanah adalah pekerja yang sah dilantik oleh Ejen Hartanah Berdaftar (Registered Estate Agent) dan perlu sentiasa berada di bawah kawal selia mereka. Ejen Hartanah Berdaftar perlu memastikan perunding hartanah tidak melakukan aktiviti transaksi melibatkan hartanah secara bebas tanpa kawalan.

Mengikut Malaysia Estate Agent Standard (MEAS), satu garis panduan yang dikeluarkan oleh Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah (LPPEH), perunding hartanah perlu bekerja sepenuh masa dengan agensi dan perunding hartanah sambilan adalah tidak dibenarkan.

Perunding hartanah tidak dibenarkan melakukan aktiviti melangkaui batas kelayakan tugas mereka. Perunding hartanah perlu sentiasa melaporkan segala aktiviti kepada Prinsipal (Ejen Hartanah Berdaftar).

Bermula  Mei 2014, Ejen Hartanah Berdaftar wajib berdaftar dengan Lembaga Penilai Pentaksir dan Ejen Hartanah (LPPEH) di mana mereka dibekalkan dengan ID khas. Sekiranya berlaku sebarang salaah laku, anda seharusnya mempunyai maklumat agen tersebut untuk di laporkan kepada LPPEH.
 

ejen-hartanah-tugas-tanggungjawab

Apakah tugas asas Perunding Hartanah dan Ejen Hartanah?

 

Perunding hartanah secara asasnya perlu memberi nasihat terbaik kepada penjual atau pemilik hartanah berkenaan harga pasaran hartanah selepas mereka merujuk kepada Penilai Berdaftar (Registered Valuer). Perunding hartanah juga perlu memberi penerangan jelas kepada pelanggan berkaitan proses transaksi dan undang-undang berkaitan. Perunding hartanah yang baik adalah mereka yang mampu merancangkan perjalanan proses pemasaran hartanah tersebut dan menjelaskannya kepada pemilik hartanah.

Perunding hartanah perlu melakukan proses pemasaran secara aktif terutamanya jika mereka dilantik secara eksklusif oleh pemilik hartanah dan sentiasa melaporkan perjalanan proses pemasaran tersebut kepada pemilik sehingga pembeli atau penyewa hartanah tersebut ditemui.

Kebiasaannya, perunding hartanah akan membantu semua yang terlibat dalam transaksi (pemilik, pembeli dan penyewa) untuk urusan permohonan pinjaman perumahan, mengesorkan peguam yang baik, dan menyiapkan perjanjian sewaan bagi kes-kes penyewaan hartanah. Jaringan (network) perunding hartanah sangat membantu untuk memudahkan urusan pelanggan.

Sumber : PutraProperty

10 Tips Jual Rumah dengan Pantas, Cepat & Segera.
09/01/2016 03:43 PM

Musim Seller's Market mungkin telah berakhir apabila kitaran ekonomi global dan lokal sedikit lembap akan memberi kesan besar terhadap pasaran hartanah, tetapi masih terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk memastikan jualan rumah anda cepat dan tidak membuang masa. Pemilik perlu jelas perkara ini kerana kadang-kala langkah-langkah yang kurang betul menyebabkan secara tidak langsung anda sendiri yang merosakkan pasaran hingga akibatnya proses jualan rumah anda terlalu lama. Berikut adalah 10 tips untuk membantu anda menjual rumah anda secepat mungkin walau apa pun situasi pasaran pada waktu tersebut.

 

Tips 1 Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Penetapan harga yang TEPAT dari awal.

 

Penjual sering fikir mereka harus bermula dengan meletakkan harga yang tinggi dan kemudian menurunkan sedikit demi sedikit harga jualan. Jika harga yang terlalu tinggi, ramai pembeli dan ejen hartanah akan menjauhkan diri, dengan andaian anda tidak serius untuk menjual atau anda sukar dibawa untuk berunding. Konsep  ini adalah sesuatu yang paling biasa diamalkan oleh penjual. Dengan perkembangan informasi yang terlalu pantas, pemilik harus berubah cara berfikir bagi memastikan anda tidak rugi masa dan wang. Ini kerana, pada waktu ini, semua bakal pembeli dengan mudah mendapatkan informasi untuk mendapatkan ‘tawaran terbaik’ di pasaran bagi memudahkan mereka membuat pilihan unit yang akan dibeli.

Penjual perlu faham berkenaan konsep harga pasaran (Market Value) dan harga permintaan semasa (Demand Price). Semua perkara yang melibatkan bekalan dan permintaan (Demand vs Supply) termasuk pasaran hartanah tidap dapat lari dari hukum ekonomi ini.

Disinilah peri pentingnya anda memilih ejen hartanah yang berwibawa untuk menasihati anda harga yang paling wajar berdasarkan situasi pasaran, kos renovasi anda, factor ekonomi semasa anda dan beberapa faktor lain untuk bermula memasarkan rumah anda. Ini bagi memastikan harga pembukaan anda telah TEPAT dari awal proses pemasaran. Disini, hasilnya anda akan jimat masa.

 

Jual-rumah-cepat-pantas-segera

 

Tips  2 Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Meningkatkan faktor WOW! Terhadap rumah anda.

 

Anda perlu memastikan sekurang-kurangnya rumah anda dalam keadaan ‘sedap mata memandang’. Tetapi, jika anda menjadikan unit anda ada faktor WOW! seperti sangat kemas, sangat bersih, sangat menarik, atau apa-apa yang menaikkan faktor WOW! ini, Pastinya unit anda akan terjual dahulu berbanding unit-unit lain yang juga ingin dijual di kawasan yang sama dengan unit anda. Walaupun semua unit boleh dijadikan ‘sama’ dengan unit anda, tetapi tidak semua bakal pembeli mampu berfikir hingga ke tahap tersebut. Pembeli hanya akan membuat pilihan terhadap unit yang membuatkan hati mereka berkobar-kobar untuk membeli. Berdasarkan pengalaman, selalunya pembeli tidak akan mengambil masa lama untuk membayar deposit apabila faktor WOW! ini menguasai diri mereka.

 

Tips 3 Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Mengemaskini keadaan dalaman dan luaran.

 

‘Cinta Pandang Pertama’ memainkan peranan penting. Pastikan rumah anda dalam keadaan yang sempurna luaran dan dalaman. Pastikan cat tidak pudar, dinding tidak berkulat, bumbung tidak bocor, rumpat tidak meninggi, semua lampu dan kipas berfungsi baik, paip air juga dalam keadaan baik, dan sebagainya. Selalunya, pembeli akan bersikap mengambil peluang untuk memperbesarkan kerosakan-kerosakan kecil tersebut bagi menurunkan harga atau menjadikan alasan untuk mereka tidak membeli unit anda. Walaupun kerosakan yang telah dibaiki, tetapi kesan kerosakan juga perlu dipadamkan juga. Contohnya, kebocoran bumbung menyebabkan kesan kulat pada syiling. Setelah dibaiki, kesan pada syiling juga perlu dicat semula.

 

Tips 4 Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Keadaan rumah tersusun, natural dan bebas sentimen.

 

Pastikan rumah anda dalam keadaan teratur dari semua segi. Ia akan memberi gambaran kepada pembeli akan bagaimana kehidupan mereka kelak setelah mereka membeli rumah anda tersebut. Pindahkan perabot-perabot berlebihan kerana ia akan menyebabkan pembeli merasa rumah anda sempit atau kecil. Elakkan juga gambar-gambar dinding yang berunsur politik, fanatisme agama, fanatisme perkauman, dan sebagainya. Jadikan rumah anda nampak natural dan susuai diduduki oleh semua.

 

Tips 5 Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Jelaskan setiap fungsi ruang rumah anda.

 

Pastikan setiap ruangan rumah anda jelas berkenaan fungsinya. Sebagai contoh, jika ada satu ruangan kecil yang dilihat seolah-olah hanya membazir ruang, tunjukkan kepada pembeli contoh kegunaan ruang tersebut seperti stor, bilik permainan kanak-kanak, dan sebagainya..

 

Jual-rumah-cepat-pantas-segera

 

Tips 6 Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Jadikan rumah anda mudah di lawati dan dilihat oleh pembeli.

 

Anda perlu bersedia setiap masa untuk memberi peluang bakal pembeli dating melihat rumah anda. Kadang-kala, bakal-bakal pembeli mempunyai masa terhad dan kita perlu fleksibel melayan karenah pembeli pada peringkat awal. Atau lebih mudah, letakkan kepercayaan kepada ejen hartanah untuk memberi mereka kunci dan kebebasan waktu melawat jika unit anda tersebut kosong atau tidak diduduki.

 

Tips 7 Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Pindahkan haiwan peliharaan anda.

 

Jika anda peminat haiwan peliharaan seperti kucing, anjing dan sebagainya, anda perlu sedikit berkorban memindahkan haiwan-haiwan tersebut sepanjang proses pemasaran rumah anda. Juga kesan-kesan peliharaan seperti sangkar kucing, bekas makanan haiwan, najis haiwan, dan sebagainya. Ini kerana setiap orang berbeza. Dan lebih teruk, ada orang yang alergik dengan haiwan peliharaan. Jadi, kita perlu terbuka dengan situasi ini.

 

Tips 8 Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Pastikan rumah anda diiklankan di majoriti web-web hartanah dan laman-laman sosial.

 

Jika anda ingin cuba mengiklankan rumah anda sendiri, pastikan anda mengiklankan di portal-portal online seperti mudah.my, iProperty, PropertyGuru, PropWall, dan sebagainya. Semakin banyak iklan anda di medium-medium tersebut, semakin besar peluang anda mendapatkan pembeli. Anda perlu melabur untuk tujuan ini terutama di website-website yang berbayar jika ingin mengiklan di situ.

Inilah antara kelebihan Ejen hartanah kerana mereka sememangnya mempunyai akaun untuk mengiklan di medium-medium website utama tersebut.

Juga jangan lepaskan peluang menggunakan media sosial untuk mengiklankan hartanah atau rumah untuk dijual anda seperti facebook, instagram, dan sebagainya. Tetapi ia perlu dilakukan dengan professional bagi mengelakkan mengganggu sensitivity rakan-rakan media sosial kita.

 

Jual-rumah-cepat-pantas-segera

 

Tips 9 Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Pastikan gambar-gambar rumah anda banyak dan menarik di iklan-iklan.

 

Kebanyakan pembeli rumah mula mencari rumah idaman dan membuat keputusan yang mana rumah mereka mahu melihat berdasarkan gambar. Jika bakal pembeli mencari rumah untuk dibeli di sesuatu kawasan, biasanya mereka akan cuba lihat dahulu unit-unit yang cantik berdasarkan gambar.

 

Tips 10  Jual Rumah Pantas/Cepat/Segera : Tekankan suasana menarik kawasan kejiranan anda.

 

Suasana kejiranan juga memainkan peranan kuat dalam pemilihan pembeli. Kawasan kejiranan yang penuh dengan fasiliti dan kemudahan seperti sekolah, kedai, rumah ibadat, dan sebagainya biasanya akan lebih mendapat perhatian pembeli. Faktor jiran-jiran yang baik juga akan sentiasa dititikberatkan oleh bakal pembeli. Di Malaysia, sukar dinafikan sentimen perkauman masih menebal. Perkara ini juga perlu ditangani dengan baik bagi melayani Objection/Rejection bakal pembeli.

Sumber : PutraProperty

Proses Lengkap Jual Beli Rumah di Malaysia
09/01/2016 03:42 PM

Anda sedang merancang menjual atau membeli rumah, dan ingin mengetahui proses jual beli rumah?. Disini saya kongsikan langkah-langkah atau proses yang akan berlaku sepanjang perjalanan proses jual beli rumah. Sebelum saya kongsikan proses-proses yang berlaku, jika anda sebagai penjual, perlulah melakukan kajian menyeluruh terhadap pasaran sebenar rumah anda meliputi  nilai semasa, target pasaran pembeli, dan sebagainya. Saya ada kongsikan sebelum ini berkaitan ’10 Tips Jual Rumah Dengan Pantas’ (sila klik).  Ini bagi memastikan strategi anda tepat sebelum memasarkan rumah anda untuk dijual.

Seterusnya, apabila proses tersebut selesai sama ada anda mendapatkan sendiri pembeli atau dengan bantuan ejen hartanah, proses-proses yang berlaku secara praktiknya adalah seperti yang akan jelaskan nanti.

Jika anda sebagai pembeli, pastikan anda telah memiliki sekurang-kurangnya 10% tunai bagi tujuan deposit rumah nanti. Bank hanya akan membiayai 90% margin daripada harga jual beli rumah tersebut. Juga adalah dinasihatkan untuk anda semak kelayakan pinjaman anda dengan pihak bank serta menyemak rekod CCRIS anda di bank Negara. Seterusnya, disini saya jelaskan proses jual beli rumah selanjutnya:-

 

Proses  1 jual beli rumah : Bayaran Earnest Deposit (deposit tanda setuju membeli).

 

Kebiasaannya, permulaan proses jual beli rumah, earnest deposit adalah sebanyak 3% walaupun ini bukan satu amaun yang mesti. Ia juga tertakluk atas budi bicara dan persetujuan penjual dan ejen hartanah (sekiranya terlibat). Bayaran tersebut wajib disertai dengan kedua-dua penjual dan pembeli menandatangani kontrak yang memenuhi terma-terma jual beli rumah tersebut termasuk harga, jadual pembayaran, terma tanggungjawab penjual dan pembeli, terma sekiranya berlaku pembatalan, dan terma-terma lain yang dipersetujui kedua-dua belah pihak.

Sekiranya penjual melantik ejen hartanah, mereka akan menggunakan kontrak jual beli rumah dengan terma standard yang biasa digunakan dan disyorkan oleh Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah (LPPEH), sebuah badan kerajaan yang mengawal selia aktiviti-aktiviti entiti yang terlibat dengan transaksi hartanah seperti  Penilai (Valuer) dan Ejen Hartanah. Kontrak tersebut lebih dikenali sebagai Letter Offer to Purchase atau Agreement to Purchase.

 

proses-jual-beli-rumah-malaysia

 

Proses 2 jual beli rumah : Memohon pembiayaan perumahan dan melantik peguam.

 

Kebiasaannya, kontrak jual beli rumah menyatakan pihak pembeli dan penjual perlu menandatangani Perjanjian Jual Beli  (Sales & Purchase Agreement) dalam tempoh 14 atau 21 hari. Bergantung kepada Surat Kontrak yang telah ditandatangani sebelum ini. Jadi, dalam tempoh ini, pihak pembeli perlu mendapatkan kelulusan pembiayaan/pinjaman perumahan. Pihak pembeli perlu komited berurusan dengan pihak bagi memenuhi dokumen yang diperlukan untuk melancarkan proses permohonan pinjaman/pembiayaan perumahan tersebut. Dalam tempoh ini juga, kedua-dua pihak pembeli dan penjual rumah perlu melantik peguam bagi mewakili mereka untuk melancarkan perjalanan transaksi jual beli rumah tersebut. Pihak peguam akan memastikan bahawa pihak penjual, pembeli dan rumah yang dijual bebas daripada apa-apa perkara yang boleh menghalang transaksi jual belu rumah tersebut berjalan.

 

Proses 3 jual beli rumah : Menandatangani Perjanjian Jual Beli (Sales and Purchase Agreement).

 

Pada waktu menandatangani S&P, pembeli perlu menjelaskan baki deposit 7% atau apa-apa amaun bagi melengkapkan jumlah deposit sebanyak 10%. Pada waktu ini, Peguam yang dilantik perlu memastikan transaksi jual beli rumah ini boleh berjalan tanpa risiko seperti telah menyemak status geran/strata serta  status muflis pembeli dan penjual.

 

Proses 4 jual beli rumah : Permohonan Keizinan (consent).

 

Proses ini hanya dilalui oleh rumah untuk dijual yang berstatus leasehold, Malay Reserve, dan di beberapa kawasan Freehold yang di tentukan oleh pihak berkuasa negeri. Umumnya, Rumah berstatus Freehold tidak melalui proses ini.

Pihak peguam akan menguruskan permohonan Keizinan (consent) daripada Pejabat Tanah, Pihak Berkuasa Negeri atau Pemaju untuk mengizinkan transaksi jual beli rumah ini berjalan. Dua consent yang akan dipohon iaitu Consent to Transfer iaitu untuk tukar nama penjual kepada pembeli  dan Consent to Charge bagi tujuan pinjaman bank.

 
Proses 5 jual beli hartanah : Penyelesaian baki pinjaman penjual, penyelesaian baki bayaran jual beli dan tukar hakmilik pada geran/strata.

 

Kebiasaannya, kontrak jual beli rumah menyatakan dalam tempoh 90 hari, transaksi perlu di selesaikan dalam tempoh ini. Antara proses yang akan berlaku dalam tempoh ini adalah pihak bank pembeli akan menjelaskan dahulu baki pinjaman penjual (Discharge of charge). Bank pembeli seterusnya akan membuat pembayaran kedua bagi menyelesaikan baki bayaran kepada pemilik. Kebanyakkan bank akan memastikan hakmilik telah bertukar antara penjual dan pembeli sebelum bank menjelaskan wang baki tersebut.

Pemilik perlu menyerahkan kunci sebaik mereka menerima baki bayaran. Penjual juga perlu memastikan segala bil-bil tertunggak seperti cukai pintu/tanah, bil penyelenggaraan, dan bil-bil lain telah diselesaikan.

Jika rumah tersebut ada penyewa, penyerahan hak penyewaan perlu diserahkan kepada pembeli setelah pihak penjual menerima baki bayaran tersebut.

 

proses-jual-beli-rumah-malaysia

 

Kesimpulan

 

Kesimpulannya, proses jual beli rumah memerlukan komitmen semua pihak yang terlibat kerana ia sedikit rumit. Banyak pihak yang terlibat dalam satu transaksi jual beli rumah iaitu penjual, pembeli, ejen hartanah, peguam, bank, pejabat tanah, pemaju, dan sebagainya. Sedikit tips kesimpulan yang ingin saya kongsikan berdasarkan pengalaman saya, berurusanlah dengan ejen hartanah, peguam dan pegawai bank yang berpengalaman bagi memudahkan urusan ini. Ini kerana, kekurangan pengalaman dan kaliber pihak-pihak ini kadang-kala semakin merumitkan urusan jual beli rumah.  Disinilah antara kelebihan ejen hartanah berpengalaman kerana mereka telah mempunyai jaringan (network) yang baik kerana kebiasaannya, seorang ejen hartanah akan mengendalikan urusan transaksi sekurang-kurangnya dua kes sebulan. Mereka akan cuba sedaya-upaya mengesorkan peguam dan pegawai bank yang pantas dan berkaliber bagi memastikan urusan transaksi mereka semua berjalan lancar.

Tips memilih & melantik ejen hartanah untuk menjual rumah anda
09/01/2016 03:41 PM

ecara pandangan umumnya, ejen hartanah / perunding adalah  ada pakar yang di percayai awam untuk menguruskan transaksi jual beli rumah mereka. Dan bilangan mereka semakin meningkat dari hari ke sehari. Jadi, bagaimana untuk memilih diantara mereka yang paling efisien untuk menguruskan proses jualan rumah atau hartanah anda?. Di sini, saya kongsikan beberapa tips bagi membantu anda memilih dan melantik ejen hartanah yang tepat untuk menjual atau menyewakan rumah anda.

memilih-melantik-ejen-hartanah

 

Tip 1 memilih/melantik ejen hartanah : Lihat profil dan track-record jualan yang lepas.

 

Dalam waktu ini, amat mudah bagi anda mengenali ejen-ejen hartanah yang telah established. Dengan sumber maklumat di hujung jari, anda hanya perlu taip nama, nombor telefon, agensi, atau apa sahaja yang berkaitan dengan ejen hartanah tersebut di carian google atau apa sahaja jenis carian di internet. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat mendapat hampir gambaran penuh terhadap satu-satu ejen hartanah berkaitan profil, track record, pengalaman, tahap profesionalisme, dan sebagainya.

 

Tip 2 memilih/melantik ejen hartanah : Ejen hartanah tempatan atau mereka sangat dekat untuk menguruskan proses jualan rumah anda.

 

Antara elemen penting untuk memilih dan melantik ejen hartanah untuk menjual atau sewakan rumah anda, mereka perlu sangat dekat atau lebih baik ejen hartanah yang sememangnya duduk di kawasan anda. Jarak masa yang pendek untuk mereka tiba dirumah anda pastinya akan meningkatkan kadar efisiensi kerja mereka. Bayangkan jika anda melatik ejen hartanah yang akan mengambil masa lebih 1 jam untuk mereka sampai ke rumah anda, pastinya kekerapan untuk menetapkan temujanji dengan bakal pembeli  akan cuba di minimumkan dan kadang-kala ia semakin melambatkan proses jualan rumah anda.

Kadang-kala, ejen hartanah yang jauh dengan rumah anda yang ingin dijual, kurang pakar dari sudut trend pasaran setempat dan seterusnya memungkinkan strategi pemasaran yang kurang tepat diambil oleh mereka.

 

memilih-melantik-ejen-hartanah

 

Tip 3 memilih/melantik ejen hartanah : Cari ejen hartanah yang boleh memberi  nasihat berkaitan harga jualan yang paling sesuai.

 

Harga pasaran semasa (Market Value) dan harga permintaan (Demand Price) adalah dua perkara berbeza walaupun biasanya ia adalah seiring. Sentimen ekonomi global dan local mampu member kesan besar terhadap penetapan harga jualan dari awal. Ejen hartanah yang berpengalaman, mereka jelas tentang ini untuk memudahkan mereka member nasihat kepada anda.

Ejen hartanah juga sepatutnya mampu member nasihat harga yang terbaik bergantung kepada tahap ekonomi semasa anda. Adakah proses jualan tersebut dalam kategori urgent, sederhana atau biasa. Ini anda boleh lihat kemampuan ejen hartanah tersebut pada kali pertama anda jumpa mereka.

 

Tip 4 memilih/melantik ejen hartanah : Lihat kemampuan mereka merancang proses pemasaran (marketing) rumah anda.

 

Tiada salah jika anda bertanya secara ringkas kepada ejen hartanah pada kali pertama anda telefon mereka akan strategi yang mereka gunakan untuk menjual rumah anda. Apa channel online yang mereka akan gunakan?. Bagaimana cara mereka memasarkan melalui medium offline? Juga paling mudah, adakah mereka mempunyai database bakal pembeli yang banyak?. Jika jawapan mereka positif pada hemat anda, mungkin merekalah pilihan yang tepat untuk anda.

 

memilih-melantik-ejen-hartanah

 

Tip 5 memilih/melantik ejen hartanah : Lantik ejen hartanah yang disyorkan kenalan anda dengan syarat mereka pernah menggunakan khidmat mereka.

 

Adalah lebih mudah untuk melantik ejen hartanah yang disyorkan oleh kenalan anda yang pernah menggunakan khidmat mereka. Jika mereka pernah berpuas hati dengan khidmat mereka, mungkin anda juga akan menikmati kepuasan hati yang sama seperti kenalan anda atas khidmat ejen hartanah tersebut.

 

Kesimpulannya disini, walaupun anda boleh sahaja melantik mana-mana ejen hartanah, tetapi bagi mendapatkan hasil yang baik dari sudut harga, masa dan bebas dari kesulitan sepanjang proses jual beli rumah anda, perlulah anda sedikit berusaha pada peringkat awal mencari ejen hartanah yang terbaik untuk anda.

Sumber : PutraProperty

Kos yang terlibat Jual Rumah di Malaysia
09/01/2016 03:41 PM

Anda ingin menjual rumah? Sedang mengira-ngira kos yang akan anda tanggung sebagai penjual rumah? Disini saya kongsikan beberapa perkara yang perlu di ambil kira oleh anda sebagai penjual berkaitan kos-kos terbabit dalam transaksi jual rumah anda tersebut.

 

 

Kos Jual Rumah 1 : Legal fee.

Kos jual rumah yang pertama ini hanya perlu anda tanggung jika kedua-dua pihak penjual dan pembeli melantik peguam yang berbeza. Legal fee secara mudahnya dikira dengan 1% didarab dengan harga jual beli rumah. Jika penjual tidak melantik peguam sendiri, hanya beberapa proses lain yang perlu anda tanggung seperti apply consent, Discharge of charge, RPGT Declaration dan kos-kos kepelbagaian.

 

kos-jual-rumah

 

Kos Jual Rumah 2 : Permohonan Keizinan Tukar Hakmilik (Consent).

Pihak peguam akan mewakili anda untuk memohon consent tersebut. Ini adalah bagi rumah untuk dijual yang hanya memerlukan consent daripada pihak berkuasa negeri atau pejabat tanah. Secara umumnya, rumah berstatus leasehold memerlukan consent ini. Rumah freehold juga kadang-kala ada di beberapa tempat yang telah di gazetkan oleh pihak kuasa negeri untuk memerlukan consent untuk dipindahmilik, tetapi tidak banyak kawasan yang terlibat.

 

Kos Jual Rumah 3 : Pelepasan Gadaian (Discharge of charge).

Kos ini perlu penjual tanggung bagi menyelesaian baki pinjaman perumahan anda. Biasanya bank peminjam akan mengeluarkan 1st disbursement untuk menyelesaikan perkara ini. Tetapi ia semua adalah dibawah Instruction Letter daripada peguam.

 

Kos Jual Rumah 4 : RPGT Declaration.

Meskipun anda telah melepasi 5 tahun untuk menjual rumah anda, proses declare untuk RPGT ini tetap perlu anda buat. Juga jika anda ingin memohon pengecualian (exemption), ini adalah perkara wajib untuk dilakukan. Jika anda ingin meminta pihak peguam melakukannya untuk anda, pada ketika itu, anda perlu membayar atas servis ini.

 

Kos Jual Rumah 5 : Kepelbagaian (Miscellanious)

Kos ini adalah seperti kos travel, kos Photostat, kos telefon, dan sebagainya.

 

Kos Jual Rumah 6 : Real Estate Agent Professional fee.

Secara umumnya, jika anda melantik ejen hartanah bagi memudahkan urusan anda untuk menjual rumah, kos yang perlu anda bayar kepada ejen hartanah adalah sebanya 3% sepertimana yang digariskan dalam garispanduan daripada Lembaga Penilai Pentaksir dan Ejen Hartanah.

 

Kos Jual Rumah 7 : Real Property Gain Tax (RPGT) atau CHKT.

Jika anda menjual rumah sebelum tempoh 5 tahun, anda perlu membayar cukai atas keuntungan ini. Secara mudahnya cukai ini dikira dari Harga Jualan, di tolak kos belian kita. Maksudnya lebih kurang begini

Harga Jualan : RM 500,000.00

Harga Belian : RM 350,000.00

Tempoh Belian : Belum cukup 3 tahun dari tarikh SPA

Jadi nilai yg perlu dibayar adalah : RM500,000.00 – RM350,000.00 = RM150,000.00 x 30%

Nilai Cukai Keuntungan Harta Tanah = RM 45,000.00

RPGT boleh dikecualikan dengan 3 keadaan berikut :

  1. Sekali dalam seumur hidup anda, anda boleh pilih mana-mana satu hartanah yang anda ingin jual utk dikecualikan dari RPGT.
  2. Penjualan hartanah kepada ahli keluarga terdekat.
  3. Keuntungan jualan 10% atau RM10,000.00 yang mana lebih rendah

    Sumber : PutraProperty
3 fakta yang akan mendorong peningkatan pembelian hartanah 2016
09/01/2016 03:40 PM

KUALA LUMPUR: Sentimen pembelian pasaran hartanah di Malaysia melihat peningkatan 3 peratus tahun ini dan dijangka semakin pulih.

Pengurus Negara PropertyGuru Malaysia, Sheldon Fernandez berkata pemulihan sentimen ini secara langsung akan meningkatkan pembelian hartanah.

Menurut Laporan Tinjauan Sentimen Pasaran Hartanah Malaysia PropertyGuru, sentimen pembelian di Malaysia tahun ini meningkat kepada 28 peratus, berbanding 25 peratus yang dicatatkan tahun lepas.

Berikut adalah 3 fakta yang akan mendorong peningkatan pembelian hartanah tahun ini:

 

3 fakta yang akan mendorong peningkatan pembelian hartanah 2016

1. Peningkatan harga hartanah secara sederhana

Peningkatan harga rumah dan hartanah secara sederhana tahun lepas telah meningkatkan sentimen pembeli.

"Jika anda lihat statistik, sejak 2013 harga hartanah meningkat 15 peratus setiap tahun. Namun pada tahun lepas, ia hanya meningkat 5.9 peratus dan ini merupakan peningkatan sederhana," kata Sheldon.

Tambahnya, ini merupakan peluang yang baik untuk membeli rumah pada harga yang lebih murah.

2. Pengguna lebih bijak

Menurut Sheldon, pengguna kini lebih bijak membuat keputusan membeli perumahan di kawasan pinggir bandar.

"Pembeli lebih memahami pasaran hartanah. Dengan pembangunan MRT, pembeli mempunyai pilihan untuk tinggal di lokasi yang lebih jauh dan dapat menikmati manfaat harga hartanah yang lebih murah dan lebih besar," kata Sheldon.

 

3. Promosi oleh pemaju

Tambah Sheldon, usaha agresif pemaju hartanah untuk memberi promosi yang menarik juga meningkatkan sentimen pembeli di Malaysia.

Antara promosi pemaju hartanah termasuklah menawarkan perkakasan rumah percuma dan rumah yang dilengkapi perabot.

 

Pritha ManivannanAstro Awani | Diterbitkan pada April 19, 2016 17:10 MYT

Sumber : PutraProperty

Kaedah menentukan HARGA RUMAH di Malaysia
09/01/2016 03:40 PM

Amalan biasa rakyat dan institusi di Malaysia, sebelum mereka menjual apa sahaja jenis hartanah, mereka akan mendapatkan harga anggaran awal dengan merujuk kepada Bank atau Ejen Hartanah. Asas anggaran harga rumah atau hartanah adalah mengikut Kaedah Perbandingan atau Comparison Method. Bank atau Ejen Hartanah kebiasaannya sentiasa merujuk kepada Penilai Hartanah Berdaftar sebelum memberi apa-apa nasihat anggaran nilai hartanah klien mereka. Amalan biasa ini adalah normal selagi mana rujukan akhir untuk mendapatkan harga rumah atau hartanah adalah tetap melalui Penilai Hartanah Berdaftar.

 

Perubahan harga rumah anda mengikut Market Value dipengaruhi oleh banyak faktor seperti jenis pemilikan (title), sentimen semasa pasaran, lokasi, keadaan rumah atau hartanah dan beberapa faktor lain. Justeru, anda akan memerlukan Penilai Berdaftar Profesional untuk memberikan penilaian yang tepat harga rumah anda pada kadar semasa.

 

Penilai Hartanah di Malaysia

Di Malaysia, profesion penilaian harta tanah dikawal selia oleh Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah 1981. Selain daripada kelayakan profesional yang berkaitan, mereka juga perlu mendaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah Malaysia (LPPEH), memperoleh sekurang-kurangnya dua tahun pengalaman bekerja dan lulus peperiksaan lembaga sebelum seseorang boleh mendapatkan lesen untuk menjalankan amalan sebagai seorang Penilai Hartanah Berdaftar.

 

Kepentingan melantik seorang Penilai Hartanah Berdaftar

 

Khidmat penilai harta mungkin diperlukan dalam keadaan seperti berikut:

- Anda mahu membeli rumah dan perlu memohon pinjaman bank

- Anda mahu meletakkan rumah anda untuk dijual

- Anda ingin menyewakan harta anda dan perlu untuk menetapkan kadar sewa yang sesuai

- Penyelesaian harta antara ahli-ahli keluarga, penyelesaian perkahwinan dan penyelesaian tindakan undang-undang

- Penilaian harta bagi maksud tuntutan insurans

 

 

Kebaikan membuat penilaian dengan Penilai Hartanah Berdaftar

Penilai hartanah profesional menyediakan penilaian objektif nilai  harga rumah atau hartanah berdasarkan banyak parameter. Maklumat ini adalah berfaedah kepada kedua-dua pembeli dan penjual:

Dari sudut pandangan pembeli, dengan input daripada seorang penilai profesional, anda boleh yakin bahawa anda mendapat harga rumah yang dibeli adalah berpatutan untuk hartanah yang menarik perhatian anda. Berdasarkan laporan yang tidak berat sebelah ini, anda boleh berunding dengan penjual jika harga rumah yang diminta itu adalah terlalu mahal.

Daripada sudut pandangan penjual pula, Penilai Hartanah Profesional boleh menyediakan penilaian yang menyeluruh dan saksama berkaitan hartanah anda. Maklumat ini akan membolehkan anda untuk meletakkan harga rumah anda dengan bijak untuk mendapatkan peluang terbaik untuk jualan dan tawaran terbaik pada masa jualan.

 

Bank vs Profesional

Apabila anda memohon untuk pinjaman perumahan, bank memerlukan penilaian yang perlu dilakukan pada rumah yang anda ingin beli. Jumlah pinjaman yang layak untuk anda meminjam dari bank adalah berdasarkan laporan penilaian harta.

Di Malaysia, kebanyakan bank telah melantik panel Penilai Hartanah yang mereka akan gunakan untuk tujuan pemprosesan pinjaman. Kebanyakan bank tidak akan membenarkan anda untuk melantik penilai anda sendiri. Kebimbangan utama dalam beberapa kes ini adalah bahawa penilai boleh undervalue harta itu, dan ini meletakkan peminjam di pihak yang rugi kerana jumlah pinjaman yang layak akan dikurangkan.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak memohon pinjaman perumahan, anda boleh menyewa penilai harta profesional untuk melakukan penilaian. Dengan cara itu, anda boleh memastikan bahawa penilai akan bebas daripada sebarang pengaruh untuk melakukan kerja yang betul.

 

Berapa kos penilaian?

Di Malaysia, yuran penilaian dikawal selia. Struktur yuran umum untuk penilaian rumah adalah seperti berikut:

Bayaran untuk perkhidmatan penilaian penilaian modal / penarafan lain berdasarkan asas "Nilai yang lebih baik".

0.25% ke atas RM 100,000 pertama

0.2% ke atas baki sehingga RM 2 juta

0.167% ke atas baki sehingga RM 7 juta

0.125% ke atas baki sehingga RM 15 juta

0.1% ke atas baki sehingga RM 50 juta

0.0067% ke atas baki sehingga RM200 juta

0.05% ke atas baki sehingga RM500 juta

0.04% ke atas baki lebih RM500 juta

 

Bayaran Minimum: Seperti di atas, tertakluk kepada fi minimum RM400 setiap harta.

Selain yuran di atas, tuntutan tambahan termasuk kos percetakan, perbelanjaan dan lain-lain dalam perjalanan. 

Sumber : PutraProperty

RUMAH KEDIAMAN : LIABILITI ATAU ASET
09/01/2016 03:22 PM

Hari ini, semakin ramai yg peka dengan kehadiran banyak nasihat-nasihat kewangan samada ia dating secara langsung atau tidak langsung. Antara yang menarik untuk dibahaskan adalah berkaitan hartanah atau rumah yang didiami sendiri sama ada ia dalam kategori asset atau liability. Sebelum perbahasan semakin dalam, pertamanya kita perlu membezakan antara maksud aset dan liabiliti.

 

Konsesus bersama pakar-pakar pelaburan menyatakan bahawa aset adalah sesuatu yang segera dan mudah dicairkan  kepada tunai, mudah diurusniagakan atau boleh ditukar dengan sesuatu bentuk nilaian yang lain.

 

Konsesus tersebut juga menyarankan bahawa liabiliti merupakan sesuatu yang mempunyai kos 

yang terbabit keatasnya (contohnya pinjaman perumahan) dan tidak cair dengan serta-merta.

erbezaan antara kedua-duanya agak jelas. Aset adalah sesuatu yang cair (iaitu Tunai) manakala liabiliti merupakan sesuatu yang mempunyai kos 

terbabit ke atasnya.

 

Jadi, bagaimana ini mengaitkan dengan pemilikan hartanah yang didiami sendiri dan hartanah pelaburan (disewakan)?

Diberikan dalam dua penyata di atas, rumah yang dijadikan tempat tinggal jatuh ke dalam kategori kedua sebagai liabiliti, memandangkan kebanyakan pemilik mempunyai pinjaman perumahan ke atas hartanah  mereka, dan tiada hartanah yang boleh ditukarkan kepada wang tunai secara serta-merta. Hartanah pelaburan (disewakan), dengan syarat pendapatan daripada kadar sewa adalah lebih besar daripada kos, secara teknikalnya kelihatan jatuh di antara kedua-dua kategori kerana ia menjana aliran tunai positif, tetapi sukar untuk dicairkan.

 

Secara keseluruhannya, jelas dilihat rumah kediaman walaupun untuk jangkamasa pendek, ia tetap liabiliti. 

 

Tetapi, kita masih boleh melihat dari beberapa perspektif lain kerana perkara ini agak subjektif.

 

Bagaimana jika anda tiada pinjaman perumahan ke atas rumah yang anda diami dan pemilikan hartanah tersebut adalah secara jelas dan mutlak?

 

Dalam kes kategori ini, dengan syarat nilai pasaran perumahan di kawasan tersebut meningkat, boleh dikatakan rumah kediaman anda dalam kes ini adalah aset jangkamasa panjang.

 

Berkaitan dengan pelaburan hartanah yang disewa atau dipajak, memandangkan hartanah tersebut menghasilkan  aliran tunai yang positif, maka ia jelas dianggap menjadi aset.

 

Jika dilihat untuk jangkamasa panjang untuk kedua-dua kateori hartanah sama ada rumah kediaman atau rumah untuk pelaburan, jika dilihat pada jangkamasa panjang sehingga 20-30 tahun, akan dapat dilihat kenaikan nilai hartanah secara jelas (capital gain). Ia secara tidak langsung menafikan kenyataan sebelum ini kerana tampak seolah jelas is adalah “aset’ dan sebagai ‘pelaburan’.  Namun, perlu disedari anda masih tetap memerlukan rumah kediaman untuk diduduki. Jadi, walaupun nilai harga rumah atau hartanah meningkat, peningkatan tersebut tidak akan dirasai hinggalah hartanah tersebut dijual.

 

Situasi sebenar bilakah kediaman utama boleh dianggap aset berbanding dengan liabiliti adalah seperti berikut.

 

Jangka panjang: Jika rumah anda meningkat dalam nilai lebih besar daripada kadar pulangan semula pinjaman perumahan/inflasi/penyelenggaraan hartanah anda.

 

Jangka pendek: Apabila anda tidak lagi mempunyai keperluan untuk rumah, kenyataan yang agak kasar tetapi tidak dapat dielakkan iaitu “waktu anda telah meninggal dunia”.

 

Kesimpulannya, fakta akhir tetap bahawa keadaan peribadi anda menetapkan sama ada hartanah anda adalah aset atau liabiliti. Jika anda mendiami rumah tersebut, atau tidak memiliki secara konkrit, maka ia adalah"liabiliti". Jika anda membeli rumah tersebut dan kemudian menyewakan semula dengan aliran tunai yang positif, maka ia adalah "aset"!


Sumber : PutraProperty

Hukum Permintaan & Penawaran (Demand vs Supply) dalam pasaran hartanah
09/01/2016 03:21 PM

Hukum  Permintaan & Penawaran (Demand vs Supply) adalah prinsip asas ekonomi yang menerangkan hubungan antara penawaran dan permintaan sama ada melibatkan barangan  atau perkhidmatan. Ia juga untuk melihat bagaimana interaksi tersebut memberi kesan kepada harga sesuatu barangan atau perkhidmatan. Hubungan penawaran dan permintaan juga berkait terhadap pasaran perumahan dan harga rumah.

 

Hukum asas permintaan dan penawaran (Demand vs Supply) menyatakan bahawa apabila terdapat permintaan tinggi untuk barangan atau perkhidmatan, harga terhadap barangan atau perkhidmatan tersebut akan meningkat. Jika ada penawaran besar terhadap sesuatu jenis barangan atau perkhidmatan tetapi permintaan tidak cukup tinggi untuknya, harga pastinya akan jatuh.

 

Dalam dilihat dalam pasaran hartanah, hukum permintaan dan penawaran  juga jelas terpakai. Secara umumnya, setiap transaksi perumahan melibatkan pembeli dan penjual. Pembeli meletakkan tawaran untuk harta dan penjual boleh menerima atau menolak tawaran tersebut. Hukum permintaan dan penawaran akan menentukan harga yang seimbang terhadap  hartanah.

 

Apabila terdapat permintaan hartanah yang tinggi di sesuatu lokasi  tertentu dan kekurangan bekalan hartanah bagi memenuhi permintaan tersebut, harga rumah cenderung untuk meningkat naik. Apabila tidak ada permintaan untuk perumahan kerana ekonomi yang lemah dan lebihan bekalan hartanah terjadi, harga rumahcenderung untuk jatuh.

 

Sebagai contoh, pada waktu ini (2016), untuk pasaran hartanah di Malaysia kelihatan agak sedikit menurun atau dalam bahasa pasaran pelaburan, kini adalah dalam fasa pembetulan pasaran (market correction) mungkin akibat peningkatan yang sangat ketara tinggi dan mendadak sejak 2008. Jelas dilihat pada waktu ini, akibat tindakan berhati-hati pembeli kerana bimbangkan kondisi ekonomi semasa, di tambah polisi bank yang semakin mengetatkan syarat kelayakan pinjaman, mengakibatkan permintaan agak berkurangan berbanding kadar penawaran hartanah terus kekal. Ia menghasilkan pasaran yang kurang seimbang dan akhirnya pasaran hartanah sedikit menurun pada waktu ini.

Sumber : PutraProperty

Jump to Page:   <<   1 2   >>  
Previous 100
Next 100

QUICK SEARCH
Side Content1
Chat Box
Social Media
Video
Others Link :

HartaPrima | HartanahHot | HartanahMilenium | PutraProperty | transasia | Propertymall Guru Hartanah | Realharta | hartanahmall | ejenhartanahn9
zdhartanah | Hartanah4sale |Ejenhartanah| Primahotproperties | HartanahBest.com | Nadjojoproperty | Propertycheese | Miecasiaproperty | Rumahuntukdijual
Ezza-ejenhartanah | Hartanahyakin | Ejenrumah | Mungeproperty | Intaihartanah